loader image
+(32) 475 872 522 info@solexlaperre.com

                   Solex informatie

WAAROM SOLEX?

De Solex is een verzamelobject die nog steeds in het dagelijks leven wordt gebruikt. Met zijn mooie silhouet, het onnavolgbare gedrag dat hij met zich meebrengt en de herinneringen die hem vaak vergezellen, is hij nog lang niet klaar met zijn carrière. De mechaniek van Velosolex, eenvoudig en robuust, is geschikt voor zowel jong als oud. Het voordeel van de solex is dat hij bijna op alle fietspaden mag snorren.

In tegenstelling tot de opkomende elektrische fietsen kan met gemak zonder benzine nog verder gefietst worden tot het volgend benzinestation. Zo hoef je geen uren te wachten tot die batterijen terug opgeladen zijn. Met zijn autonomie van +- 80km en een tankinhoud van 1,4 L is dit een van de zuinigste transportmiddelen. Optioneel kan nog een extra reserve brandstoftank gemonteerd worden. Simpliciteit, soliditeit, economie en uiteraard de prachtige retro look zijn vier eigenschappen waarmee de Solex uitpakt en deels zijn faam aan te danken heeft.

WELK TYPE SOLEX?

Voordat u een Solex koopt, moet u uw toekomstig gebruik definiëren. Is het een verzamelobject, een machine om in het weekend mee te rijden of een originele manier om regelmatig te gebruiken als vervoermiddel? De verschillende modellen van Solex kunnen in 4 categorieën worden ingedeeld.

  • Oud zonder koppeling, dit omvat de eerste modellen tot de Solex 1400.
  • De traditionele Solex, meest bekende versie in de zwarte uitvoering met rolmotor. Deze categorie omvat de Solex van de 1700 tot S3800 modellen.
  • De bijzondere en rariteiten zijn de Solex 5000, flash, 6000, 8000, tenor en micron.

De eerste en laatste categorieën kunnen problemen veroorzaken inzake de slijtageonderdelen. De Solex tot en met 1010 hebben bijvoorbeeld grotere wielen, en bijbehorende banden zijn moeilijk te vinden, net zoals de motorafdichtingen en zuigerveren van de eerste Solex met een 45ccm-motor … Modellen zoals de Tenor en micron zijn en blijven zeer zeldzame modellen waarvan reserveonderdelen even moeilijk te vinden zijn.

Naast de mechanische kant, resteert dan nog de praktische kant. De uitvinding van de koppeling was een revolutie! Stel je voor dat je bij elk verkeerslicht de motor van je auto moet uitschakelen … De eerste modellen (tem. 1400 = zonder koppeling) worden daarom niet aanbevolen voor regelmatig gebruik. Hoe recenter het model, hoe meer vermogen ze hebben. De S3800 is een van de krachtigste modellen net zoals de Flash en Tenor die tenslotte meer tegen de recentere types bromfietsen aanleunen.

WAARDE VAN SOLEX?

De kosten van een Solex zijn afhankelijk van:

  • Staat van het chroom (velgen, stuur, pedalen, bel …)
  • Staat van de banden (vooral voor oudere modellen met wielen van het type 600). 
  • Staat van de motor (geblokkeerd, draaien …)

Bij Solex Laperre proberen we steeds een zo constant mogelijke kwaliteit te bieden. Hierbij wordt iedere Solex voorzien van zowel een volledige motorrevisie alsook worden alle mechanische slijtageonderdelen vervangen.

Interesse in je eigen unieke Solex?

Breng ons een bezoekje:
Houthulststraat 100,
B-8840 Staden

Een vraag over het kopen van een Solex?

15 + 9 =