loader image
+(32) 475 872 522 info@solexlaperre.com

        Handleiding gebruik Solex

#1 PEKKEL OMHOOG DOEN

Doe de pekkel omhoog, geef hem een extra duwtje eens hij boven is. De pekkel is niet sterk genoeg om erop te gaan zitten!

#2 MOTOR ONTHAKEN

Neem plaats op het zadel, onthaak de motor en laat hem zachtjes zakken op de band.

#3 CHOKE

Op het kapje precies naast de motorhendel staat “start/départ” met een klein choke hendeltje erlangs. Deze dient u naar links te verschuiven tot hij zijn aanslag heeft bereikt.

#4 DECOMPRESSIE HENDEL INHOUDEN

Net voor het starten dient u de decompressie hendel die zich bevindt naast rechter of linker handvat van het stuur zachtjes in te houden.

#5 VOORUIT GAAN & DECOMPRESSIE LOSSEN

Trap nu vooruit (terwijl decompressie hendel inhouden) met behulp van de pedalen of voeten op de grond (zoals loopfiets). Wanneer u wat snelheid heeft (+- 10 m) dient u de decompressie hendel los te laten. Blijf vervolgens trappen tot de motor het over neemt.

#6 GAS GEVEN

Eens gestart kunt u aan het rechter handvat draaien om wat meer gas te geven. Let op! Om te vertragen steeds eerst gashandvat terugkeren en dan pas remmen met beide remhevels.

#7 CHOKE POSITIE WIJZIGEN

Nu de motor even draait kunt u het choke hendeltje iets naar rechts verschuiven. Schuif deze niet helemaal de rechterkant op maar doe dit langzaam tot u de positie vindt dat de motor het best draait (dit verschilt per Solex). Meestal staat deze ongeveer verticaal in het midden. Tijdens het rijden kan het gebeuren dat u af en toe de positie dient te wijzigen.

#8 MOTOR AFZETTEN BIJ STILSTAND

Het is aangeraden om bij stilstand (langer dan 10 sec.) de motor stil te leggen, dit omdat ze snel zouden oververhitten. Blijf de decompressiehendel indrukken aan de rechterkant van uw stuur tot de motor volledig uit is.

#9 MOTOR OPHIJSEN

Hijs de motor niet omhoog wanneer deze nog draait. Wanneer hij stilligt dan kunt u de motor terug omhoogtrekken en inhaken om de solex makkelijker te kunnen verplaatsen of om te fietsen.

#10 PARKEREN

Wanneer u de solex wilt parkeren draai dan altijd het stuur naar rechts tot hij zijn aanslag heeft bereikt. (links heeft hij geen aanslag en kan deze omvallen of lakschade veroorzaken). Zorg er ook voor dat de ondergrond waarop de pikkel staat vlak en verhard is.

#11 BRANDSTOF VOOR DE SOLEX

De Solex rijdt op 2-takt mengeling, de brandstof bestaat uit enerzijds super-98 benzine (geen super-95) en anderzijds uit 2-takt olie (geen motorolie,…).

De 2-takt olie is speciaal voor deze motoren ontwikkeld en dient een mengverhouding van 2% t.o.v. de benzine aan te nemen. Dit wil zeggen op 5 liter benzine moet er 100 milliliter olie worden toegevoegd. Het is aangewezen om eerst olie in uw jerrycan te doen en dan pas benzine. Wanneer het mengsel een tijdje heeft blijven staan is het beter om eerst de jerrycan eens goed te schudden vooraleer bij te tanken.

De inhoud van de solextank is 1,4 L en hiermee is het mogelijk om +- 60 à 70 km te rijden (afh. van wind, bandenspanning, landschap, gewicht,…). Zowel deze specifieke olie als de gebruiksklare benzine is ook bij ons verkrijgbaar.

Do's

Dont's

P

VOOR HET STARTEN

Choke hendel aan luchtfilterkapje naar links schuiven & Pekkel extra duwtje geven eens omhoog.

P

STARTEN

Choke controleren, motor zakken, decompressie indrukken, trappen, na 10m decompressie loslaten, blijven trappen tot motor trekt.

P

CHOKE

Motor draait, choke positie verschuiven ongeveer naar het midden, van hieruit iets meer naar rechts of naar links schuiven tot de positie dat motor soepel draait.
(nooit helemaal rechts)

P

ACCELEREREN

Draaien aan rechter handvat. (Voor modellen zonder draaigas dient de rechter rem als accelerator, lichtjes intrekken is gas terugnemen, volledig dicht trekken is remmen.)

P

VERTRAGEN

Rechter handvat terugdraaien + beide remmen tegelijk intrekken.

P

STIL LEGGEN

Decompressie knop (aan stuur) blijven indrukken.

P

BIJ STILSTAND

> 5 sec. motor stil leggen.

P

STIL LEGGEN

Decompressie knop (aan stuur) blijven indrukken.

P

PARKEREN

lakke & verharde ondergrond & Stuur steeds naar rechts draaien.

O

Niet zitten op pekkel

O

Nooit motor omhoogtrekken wanneer hij nog draait

O

Putten, bulten, onverharde wegen en plassen zoveel mogelijk ontwijken

O

Langdurig stilstaan met een draaiende motor, hierdoor verbranden de banden; dit valt onder het eigen risico.

Troubleshooter

Hoef ik na korte stilstand de choke terug naar links te schuiven om te starten?

Bij een stilstand van +- 5 à 10 min hoeft dit niet, is dit langer dan 15 min of merkt u dat de motor moeilijk start dan is het aangewezen om het hendeltje terug naar links te zetten voor het starten.

Mijn Solex gaat trager dan de anderen?

Een technisch probleem is nooit uitgesloten echter is de oorzaak meestal dat uw choke hendel nog niet op de juiste positie staat volgens uw solex (verschilt per Solex) ofwel dat u de gashendel niet volledig opendraait. Is het probleem geen van bovenstaande dan is het perfect mogelijk dat uw solex net iets trager rijdt, dit zijn nu eenmaal oldtimers. Een onderhoudsbeurt of volledige revisie kan dit probleem mogelijk verhelpen.

De motor start en valt daarna stil?

Dit kan aan de benzinetoevoer liggen of ontsteking, breng hem binnen bij het service punt.

Mijn Solex lekt vloeistof?

Zijn dit slechts enkele zwarte druppels dan kan het absoluut geen kwaad. Ligt een volledige plas vloeistof onder uw motor dan is het aangewezen om dit nader te laten onderzoeken.

Mijn Solex remt niet hard?

Een Solex heeft zijn eigen speciaal remmechanisme. Deze zijn gekend vanwege hun mindere prestaties. Het kan ook zijn dat uw remmen versleten zijn of een nazicht nodig hebben.

Mijn Solex blijft rijden zelfs al geef ik geen gas?

Dit is gebruikelijk bij een Solex. Dit is dan ook de reden waarom u dient te remmen om te vertragen. Toch moet er een verschil zijn in snelheid wanneer u gas bij geeft. Is dit niet het geval dan moet hij opnieuw afgeregeld worden.

De motor valt uit bij stilstand?

De een heeft er meer last van dan de ander maar als hij anders perfect rijdt zou ik me geen zorgen maken. Rijdt hij niet lekker dan kan dit wijzen op valse lucht of een verkeerde motorafregeling. Niet zeker? Kom gerust eens langs voor een snelle check-up.

Interesse in je eigen uniek exemplaar?

Breng ons een bezoekje:
Houthulststraat 100,
B-8840 Staden

Een vraag over het gebruik?

14 + 2 =